Kan diabetesmedicin beskytte hjertet?

I øjeblikket er Afdeling for Diabetes og Stofskiftesygdomme på Aalborg Universitetshospital i gang med at undersøge, om en mere skræddersyet behandling kan hjælpe borgere med type 2-diabetes.

Overlæge Anna Pietraszek (t.h.), forskningssygeplejerske Lise Havbæk Troelsen og forskningsbioanalytiker Louise Østergaard Pedersenfor arbejder alle på forskningsprojektet på Aalborg Universitetshospital, hvor de er i gang med at undersøge, om man kan forebygge hjerte-kar-sygdom hos personer med type 2-diabetes (foto: Privat).

Ved at lave en hjerte-CT-skanning vil lægerne finde frem til de personer med type 2-diabetes, som har henholdsvis lav og høj risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Ud fra skanningen vil man kunne målrette behandlingen mere, så nogle patienter vil opleve at skulle tage mindre medicin, mens andre skal begynde på en mere præcis forebyggende, medicinsk behandling – med GLP1-receptoragonister og SGLT2-hæmmere.

Netop det med at få skannet sit hjerte, når man har type 2-diabetes, kan vise sig at være en god idé i forhold til at afklare, om man også har risiko for at udvikle hjertesygdom, fortæller Anna Pietraszek, der er overlæge på Afdeling for Diabetes og Stofskiftesygdomme.

- Når man har type 2-diabetes, så har man en noget kortere forventet levetid end personer, der ikke har sygdommen. Og hjerte-kar-sygdomme er stadig den store dræber for personer med type 2-diabetes, siger Anna Pietraszek.

- I de seneste mange år har man forsøgt at forebygge senkomplikationer ved type 2-diabetes ved at kontrollere blodsukker, blodtryk og kolesteroltal hos patienterne. Men i dag har vi også diabetes-medicin, der kan forbedre prognosen ved kendt hjerte-kar-sygdom hos patienter med type 2-diabetes. Og med forskningsprojektet er vi nu i gang med at afprøve, om man også kan give den medicin som en forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme.

700 patienter skal findes omkring Aalborg

I en del år har man vidst, at der er en tæt sammenhæng mellem type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Men desværre er man ikke så god til at forudsige, hvem der er i særlig høj risiko for at udvikle hjerteproblemer. Det har betydet, at der er risiko for, at man nogle gange kommer til at over- eller underbehandle den enkelte patient.

Forskningsprojektet på Aalborg Universitetshospital er en del af et landsdækkende projekt, og i alt er det planen, at 7.300 patienter med type 2-diabetes og uden kendt hjertesygdom skal forbi en hjerte-CT-skanner i løbet af 2023-2025. Heraf skal omkring 700 personer findes i Region Nordjylland.

Du kan få flere oplysninger om forskningsprojektet på denne hjemmeside, hvor du også kan se en animationsfilm om projektet.

Steno Intern CT administreres af Steno Diabetes Center Aarhus, hvor du kan læse mere og tilmelde dig forskningsprojektet.

Deltagerne til forskningsprojektet inviteres gennem via E-boks.

Opdateret